Pentru a avea o viata sanatoasa trebuie sa acordam mare atentie curateniei, in plus aceasta ne ofera confort si un aspect placut caminului.
Pericolele la care ne expunem atunci cand nu mentinem ordinea si curatenia sunt numeroase. Acarienii, bacteriile si ciupercile sunt principalele responsabile de alergii si alte afectiuni periculoase. De aceea este foarte important sa stim cum sa curatam corect, eficient si rapid locuinta, urmand urmatoarele sfaturi:
1. Aerisirea
Aerisirea locuintei este esentiala pentru a mentine un aer proaspat si placut, de aceea trebuie aerisita zilnic. De asemenea, inainte si in timp ce curatati camera este indicat sa tineti geamul sau usa deschisa astfel incat sa permiteti intrarea aerului curat in incaparere.
2. Covoarele si mochetele
Covoarele si mochetele reprezinta un mediu propice pentru aparitia si dezvoltarea bacteriilor, particulele de praf si firimiturile intrand cu usurinta intre fibrele din care sunt confectionate. Astfel, este recomandat sa folosim aspiratorul cat mai frecvent pentru a indeparta praful si resturile din profunzime. De asemenea, pentru o curatare cat mai buna putem folosi solutii speciale pentru covoare sau apa cu otet, insa spalarea covoarelor si a mochetelor trebuie sa se faca cel putin o data pe an.
3. Schimbarea asternuturilor
Se recomanda schimbarea asternuturilor cel putin o data pe saptamana, deoarece in acest timp se pot dezvolta diversi alergeni, precum si acumularea de praf. Evident, mediul curat ne va da o stare de relaxare si vom avea un somn linistit.
4. Podelele
Curatarea si spalarea podelelor din lemn sau gresie dintr-o locuinta trebuie efectuata cel putin o data pe saptamana. In cazul in care aveti un animal, atunci curatarea acestora ar trebui sa se faca mai des. Podelele reprezinta un mediu ideal pentru a se depune praf si mizerie, mai ales la intrarea in locuinta sau spatiul unde tineti incaltarile. Astfel se recomanda spalarea acestora cu produse speciale de curatare si dezinfectare pentru a elimina bacteriile.
5. Draperiile
Draperiile si perdelele sunt primele care acumuleaza praful si alte organisme microscopice provenite din mediul extern, astfel curatarea lor este foarte importanta. Daca nu dorim sa le spalam frecvent putem folosi un aparat de curatat cu aburi care omoara bacteriile prin aburii fierbinti pe care ii elimina, insa spalarea trebuie facuta de asemenea cel putin o data pe an.