Totul despre concediul de risc maternal

mama si copilulConcediul in care salariatele sunt scutite de la prestarea muncii pentru protectia sanatatii si securitatii lor si/sau a fatului ori a copilului lor, beneficiind in acest timp de o indemnizatie, se numeste concediu de risc maternal. Plata indemnizatiei este facuta din fondul national unic de asigurari sociale de sanatate si nu implica stagiu de cotizare.

Salariata aflata in concediu de risc maternal beneficiaza de indemnizatie de risc maternal, in cuantum lunar egal cu 75% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare solicitarii, pe baza carora s-a achitat contributia de asigurari sociale de stat. Indemnizatia de risc maternal se plateste din bugetul asigurarilor sociale de stat.

Conform legii, trei categorii de salariate pot fi incadrate la acest tip de concediu:

Salariata gravida – femeia care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare;

Salariata care a nascut recent – femeia care si-a reluat activitatea dupa efectuarea concediului de lauzie (postnatal), indiferent de durata acestuia, si solicita angajatorului in scris masurile de protectie prevazute de lege, anexand un document medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data la care a nascut;

Salariata care alapteaza adica femeia care, la reluarea activitatii dupa efectuarea concediului de lauzie (postnatal), indiferent de durata, isi alapteaza copilul si anunta angajatorul in scris cu privire la inceputul si sfarsitul prezumat al perioadei de alaptare, anexand documente medicale eliberate de medicul de familie in acest sens.

Conform OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, angajatorul este obligat sa asigure salariatei gravide, lauze sau care alapteaza conditii de munca care nu implica riscuri pentru sanatatea acesteia sau a fatului.

In cazul in care angajatorul, din motive justificate, nu poate asigura aceste conditii, salariata are dreptul la concediu de risc maternal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Translate »