Scaune auto obligatorii pentru copii sub 3 ani

Scaune auto obligatoriiAnul 2015 a venit cu modificari majore pentru conducatorii auto. Cea mai importanta modificare este reprezentata de legea privind transportul copiilor sub 3 ani in scaune special omologate.

Cei care nu-si vor pune odraslele in aceste scaune auto vor suporta consecintele. Amenzile aplicate pentru aceasta abatere sunt cuprinse intre 360 si 450 RON, la care se aduna si 4 sau 5 puncte de penalizare. Valabilitatea punctelor expira, ca si pana acum, dupa sase luni de la abaterea de la regulile de circulatie aplicate pe drumurile publice.

Soferii nu au voie sa transporte copii in varsta de pana la trei ani in masini care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta, cu exceptia celor destinate transportului public de persoane, precum si a taxiurilor, daca in acestea din urma ocupa orice alt loc decat cel de pe scaunul din fata.

„Copiii cu varsta de peste trei ani, avand o inaltime de pana la 150 cm, pot fi transportati in autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta doar daca ocupa, pe timpul transportului, orice alt loc decat cel de pe scaunul din fata”, conform noii legi.

Putem observa zilnic in trafic foarte multe persoane care isi tin copiii in masina neasigurati, mai exact fara centura de siguranta. Nu avem cum sa-i numim altfel decat parinti inconsienti pentru ca un eventual impact le-ar putea fi fatal micutilor. Astfel, va recomandam sa le cumparati acestora scaune auto sau sa-i tineti pe locurile din spate si sa le puneti centura de siguranta.

Legea romaneasca ramane permisiva, copii de peste 3 ani putand circula pe locurile din spate doar cu centura de siguranta din dotarea masinii. In UE se impune folosirea scaunului auto daca micutul are sub 135 cm, intre 135 si 150 de cm se impune perna inaltatoare si centura de siguranta, iar peste 150 cm poate circula doar cu centura din dotarea masinii.

Cauti un scaun auto pentru copilul tau? Gasesti AICI.

One comment on “Scaune auto obligatorii pentru copii sub 3 ani

  1. […] Tot la sfarsitul acestei luni intra in vigoare si legea privind scaunele auto obligatorii pentru copii. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Translate »