Intensitatea luminii din camera bebelusului ii poate influenta acestuia atat somnul, cat si starea psihica. Sursele de lumina amplasate in imediata apropiere a patului il pot face pe acesta sa se trezeasca sau sa ii fie cald.
Iata cateva lucruri de care sa tii cont atunci cand vine vorba de iluminarea camerei bebelusului:
Lampile nu trebuie sa lipseasca din camera unui bebelus, in special in cazul in care nu exista o lustra in incapere. Avantajul folosirii unei lampi este faptul ca nu emite lumina direct catre ochii copilului. In plus, aceasta poate fi mutata cu usurinta in oricare colt al camerei.
Poti alege o lampa care sa se incadreze in tematica decorativa a camerei sau una care sa se asorteze cu mobilierul. Mai nou, au aparut si lampi interesante cu personaje din desene animate. Acestea pot fi achizitionate din magazinele fizice sau din cele online, iar preturile variaza in functie de marimi.
Nu folosi lampadare sau lampi de podea si ascunde toate prizele in spatele pieselor de mobilier! Acestea pot deveni periculoase atunci cand bebelusul incepe sa se deplaseze prin camera. Poti utiliza chiar si becuri flourescente pentru ca acestea nu emit o caldura puternica si astfel elimini riscul ca cel mic sa se friga punand mana pe bec.
Becurile pentru lustra trebuie sa bata inspre tavan si nu in jos spre copil. Aceste becuri trebuie sa fie cu lumina calda (galbena) pentru a nu influenta intr-un mod negativ copilul, cum se intampla in cazul luminii reci (albe).
Nu uita ca nimic nu se compara cu lumina naturala!
Geamurile din camera copilului nu se vopsesc si nu se picteaza pe ele personajele din desene animate pentru a nu impiedica lumina naturala sa patrunda in camera bebelusului. Peretele asezat vis-a-vis de fereastra trebuie sa fie zugravit intr-o culoare deschisa pentru a reflecta cea mai mare parte a luminii. Cand are vopseaua are tonuri deschise si vesele emana luminozitate. In cazul nuantelor inchise efectul este negativ si va aparea senzatia de intunecare pe timp de zi.