Cel mai important lucru pe care trebuie sa-l faci in gradina pe timp de toamna este sa o sapi de-a-ntregul. Adancimea ideala la care trebuie bagata sapa este undeva intre 15 si 20 cm, dar inainte de aceasta operatiune, solul trebuie curatat de resturile vegetale (frunze, legume sau fructe cazute).
In cazul in care ai gazon in curte, nu uita ca trebuie pui mana pe motocositoare si sa-l tunzi in perioada septembrie-octombrie si nu uita ca irigarea este importanta si pe timp de toamna, in special daca nu este una cu vreme ploioasa.
Poti realiza o noua insamantare a peluzei in zonele care nu au rezistat caldurii si care s-au uscat. Dupa ce ai facut acest lucru nu uita sa uzi din abundenta pentru ca este ultima data cand gazonul va fi fertilizat inainte de venirea iernii.
Toamna sa planteaza pomii!
Toamna este sezonul cel mai indicat pentru a planta pomii fructiferi si tufele cu boabe. Atunci cand se planteaza se sapa o groapa patrata de aproximativ 50 de cm, se arunca o galetusa mica de ingrasamant natural si una de apa, dupa care se introduce radacina pomului si se acopera cu pamant.
Nu uita de flori!
Sunt o multime de flori care pot rezista pana la prima zapada: crizanteme, clopotei, dalii, tufanele, panselute, micsunele, garoafe sau flori care pot inflori chiar si iarna: Calluna sau Erica.
Daca vrei sa ai plante vesnic verzi in gradina, te poti orienta catre specii de tuia, ienuperi sau brazi. Aceste plante vor asigura prospetime in gradina ta chiar si pe timp de iarna.
Ustensilele la odihna!
Uneltele si masinariile de gradinarit trebuie lasate la odihna pe timp de iarna. Astfel, se vor pune intr-un loc ferit de zapada (grajd, sopron, garaj) si se vor scoate la primavara cu forte proaspete.
Spor la treaba si la odihna!