Cum sa obtii un nou card de sanatate?

card de sanatateAsiguratii care au primit cu intarziere cardurile de sanatate si au avut „norocul” de a le primi cu date personale eronate sau cei care au pierdut/distrus acest document, vor solicita eliberarea unui nou card la casa de asigurari de sanatate in evidenta careia se afla.

Daca datele de pe card sunt eronate, asiguratii vor primi gratuit un card nou. Insa, daca cardul a fost pierdut sau distrus, acestia vor plati contravaloarea serviciilor de productie si distribuire a noului card, respectiv suma de 15.50 lei. Plata trebuie facuta la sediul casei de asigurari in evidenta careia se afla asiguratul.

Adeverinta de inlocuire a cardului de sanatate

In cazul in care ati solicitat eliberarea unui nou card de sanatate, pana la primirea acestuia, vei beneficia de servicii medicale in sistemul asigurarilor sociale de sanatate in baza unei adeverinte de inlocuire a cardului de sanatate.

In cazul celor care refuza primirea cardului de sanatate din motive religioase sau de constiinta, in baza unei cereri in care se expun motivele refuzului, casa de asigurari de sanatate va elibera o adeverinta de inlocuire a cardului de sanatate. Din pacate, aceasta adeverinta este valabila doar trei luni de la eliberare si astfel cel care vrea sa fie asigurat fara sa aiba un card va trebui sa treaca foarte des pe la casa de asigurari.

Cand va deveni obligatoriu cardul national de sanatate?

Cardul national de sanatate a devenit deja obligatoriu la data de 30 aprilie 2015, sistemul cardului de sanatate functionand pana la data respectiva in paralel cu actualul sistem de validare a serviciilor medicale. In cepand cu data de 1 mai 2015, cardul national de sanatate a devenit unicul sistem de validare care sa permita decontarea serviciilor medicale.

Atentie! Cardul de sanatate va asigura accesul la servicii medicale doar pe teritoriul Romaniei. Pentru servicii medicale devenite necesare in timpul sederii temporare pe teritoriul unei tari din spatiul UE/SEE/Elvetia, asiguratul trebuie sa solicite la casa de asigurari eliberarea unui card european de sanatate CEASS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Translate »