Cum sa montezi singur parchetul laminat

parchetParchetul poate fi montat cu putin efort si de catre o persoana care nu are experienta in domeniu. Astfel, daca vrei sa scutesti ceva banuti si sa-ti faci singur treaba, iata cateva sfaturi de care sa tii cont in desfasurarea procesului.

1. Pregateste suprafata pe care se monteaza parchetul

Suprafata pe care vrei sa montezi bucatile de parchet laminat trebuie sa fie dreapta, solida si uscata. Nu uita ca prin suprafata dreapta ne referim la o diferenta intre nivele de aproximativ 1 milimetru (asta daca vrei sa-ti iasa treaba ca si cea a unui mester veritabil).

In cazul suprafetelor din lemn, trebuie sa scapi de orice capete de cuie, goluri dintre scanduri si alte imperfectiuni pentru a obtine o suprafata cat mai neteda. Cea mai buna metoda de nivelare in cazul acestor suprafete este prin ashierea zonelor inalte si umplerea zonelor mai joase. Daca parchetul se monteaza la etaj, podeaua se repara cu ajutorul holsuruburilor si a surubelnitei pentru ca astfel nu risti sa strici tavanul.

Pregatirea suprafetelor din ciment este ceva mai complicata, dar se poate realiza cu putina rabdare si cu ajutorul unei sape autonivelante. Trebuie sa amesteci un compus care sa patrunda in toate gaurile din podea (compus asemanator cimentului – grund/adeziv). Sapa autonivelanta se va intinde pe suprafata cimentata si in acest mod va egaliza denivelarile. Se asteapta cateva zile pana compusul se usuca complet inainte de a trece mai departe.

Dimensiunile parchetului trebuie sa fie taiate mai mici cu circa 15 mm decat marginile efective ale camerei. Acest lucru se face pentru ca in timp parchetul se mai modifica din punct de vedere al compozitiei/dimensiunilor si exista riscul de-a se “umfla”. Foloseste un fierastrau si incepe taierea de pe suprafata ce nu are model pe ea, evitand astfel deteriorarea aspectului placii.

Important! Pentru a asigura protectie la umiditate si protectie fonica se utilizeaza si urmatoarele materiale: folii de nailon (pana la 2 mm) si membrana care izoleaza fonic (2 mm).

Pune prima placa cu fata la perete si foloseste doua distantiere pentru a obtine o distanta de cel putin 15 mm pana la perete. Dupa aceea adauga o noua placa la prima avand grija la imbinari. In acest mod se va construi primul rand de placi. Ai mare grija la sfarsitul randului si masoara corect cat iti mai trebuie (nu uita si de cei 15 mm).

Noul rand se incepe cu o bucata de parchet de cel putin 30 cm lungime. Aceasta are rolul de a asigura stabilitate randului respectiv. Evita imbinarile coliniare pentru ca in acest mod nu vei obtine o buna rezistenta.

Cand ai ajuns la ultimul rand, trebuie sa masori cu exactitate dimensiunile necesare luand in considerare si cei 15mm, precum si modul de inserare a placilor de pe acel rand, deoarece ele trebuie sa intre sub un anumit unghi incident placilor de pe randul anterior cat si intre perete.

Dupa ce ai terminat de pus parchetul, se aspira toata suprafata si se lustruieste cu o substanta speciala (mai ales daca acesta nu este lacuit din fabrica).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Translate »