Daca vrei sa faci o camera mai eficienta din punct de vedere termic, trebuie sa cumperi anumite materiale si sa le aplici exact cum scrie la carte. Daca nu te pricepi, este indicat sa platesti un specialist care sa faca acest lucru pentru tine.
In primul rand, vei avea nevoie de materiale termoizolante care sa nu permita caldurii sa iasa prin pereti. Acestea trebuie sa fie montate in mod corect pentru a nu pierde din caldura, in special pe timp de iarna, dar si pentru a mentine putina racoare pe timp de vara.
Iata pasii pe care trebuie sa-i urmezi atunci cand izolezi termic peretii unei incaperi:
1. Se curata peretele pana la beton/caramida;
2. Se aplica amorsa pentru a curata cat mai bine zidul;
3. Se placheaza cu polistiren extrudat (fiind in interior este mai bun deoarece rezista mai bine impotriva loviturilor). Se foloseste adeziv special pentru polistiren (nu folositi alt adeziv, cum ar fi cel pentru faianta sau gresie);
4. Asteapta sa se usuce;
5. Prinde placile cu dibluri in pereti pentru a fi sigur ca nu cad, insa nu exagerati cu numarul diblurilor;
5. Dupa ce se fixeaza cu dibluri se aplica un strat de tinci/adeziv;
6. Se asteapta uscarea adezivului;
7. Se aplica o plasa din fibra de sticla pentru a preveni craparea gletului. Plasa se fixeaza tot cu adeziv, dar de data asta trebuie sa fie ceva mai fin;
8. Se lasa sa se usuce;
9. Se continua cu gletul dat tot in doua straturi;
10. Se aplica amorsa;
11. Se da cu vopsea lavabila.
Aveti grija la ventilarea incaperii respective, altfel e pericol sa apara mucegai. Izolatia interioara cu polistiren genereaza un fel de „punga” care retine vaporii in camera, de unde poate rezulta mucegaiul. Asigura-te ca ai montate termopane cu cel putin doua straturi groase (daca nu ai este recomandat sa le schimbi).
Nu uitati de parchet si accesorii care sa vina in ajutorul peretilor termoizolati. Acesta trebuie sa fie de calitate superioara si sa aiba grosime de cel putin 1 cm.
Spor la treaba!