Este o intrebare care necesita o buna analiza a materialelor pe care vrem sa le folosim pentru noul acoperis. Nu trebuie sa uitam sa luam in considerare elemente precum calitatea produsului, durata de viata, costul, aspectul, costurile manoperei, dar si zona climatica in care se afla locuinta.
Pentru realizarea invelitorii acoperisului avem o gama destul de variata de produse din care putem alege: tigla ceramica, tigla metalica, tigla din beton, eternita, placi din ardezie, panouri bituminoase, panouri din plastic, tabla zincata, sindrile bituminoase sau invelitori traditionale (sindrile de lemn, paie, stuf).
Cele mai utilizate doua tipuri de tigle de pe santierele din tara noastra sunt tigla ceramica si tigla metalica. Astfel, am decis sa va aratam cateva avantaje si dezavantaje ale acestora.
De ce sa alegi tigla ceramica?
Tigla ceramica are urmatoarele avantaje: termorezistenta, ignifuga, rezistenta la socuri puternice si la inghet, termen de garantie de pana la zeci de ani, fonoizolatia si o buna ventilare a acoperisului.
Din pacate, tigla ceramica are un pret mare de achizitie si tot ce implica montajul acesteia este scump. Un alt dezavantaj este greutatea mare a acoperisului. Daca vrei sa invelesti casa cu acest tip de tigla, trebuie sa te asiguri ca ai o structura puternica a sarpantei.
De ce sa alegi tigla metalica?
Tigla metalica este aleasa de majoritatea romanilor. Aceasta are urmatoarele avantaje: rezistenta, flexibilitate, aspect vizual placut, varietate de culori si modele, greutate redusa, este tratata impotriva coroziunii si nu se crapa/sparge in timp. In plus, pretul nu este deloc piperat si gasim fara probleme accesorii diverse accesorii pentru acoperis (jgheaburi, burlane, etc.).
Dezavantajele sunt date de catre: slaba rezistenta termica, proprietatile fonice aproape inexistente, termen de garantie mai mic decat in cazul tiglei ceramice si de faptul ca in timp pot aparea decolorari (in functie de calitatea tiglei cumparate).
Pentru mai multe informatii, poti intra pe un site specializat in domeniu, cum ar fi karatmetal.ro. Aici poti afla mai multe diferente dintre cele doua tipuri de tigla si poti lua decizia care crezi ca se potriveste mai bine locuintei tale. Spor la treaba!