Ce atributii are un medic de familie?

medic familieUn medic de familie face vaccinuri, consulta, interpreteaza rezultatele analizelor si elibereaza retete gratuite sau contra cost. Acesta are principalul rol de a avea grija de pacientul sau si de a-l indruma catre medici specialisti atunci cand este cazul. Pacientul nu trebuie sa uite cardul de sanatate pentru a beneficia de serviciile oferite de medicul de familie.

Iata care sunt principalele atributii ale medicului de familie:

1. Consultatie generala

Aceasta consultatie trebuie facuta pentru a verifica starea de sanatate a pacientului. Consultatia consta in luarea tensiunii, ascultarea plamanilor si apasari delicate in potentialele zone cu probleme. Nu uita ca pentru a beneficia de o consultatie trebuie sa ai cardul de sanatate cu tine.

2. Prescrierea de medicamente

O alta sarcina foarte importanta a medicului de familie este prescrierea de medicamente prevazute in lista de compensate si recomandarea investigatiilor in functie de diagnosticul pacientului.

3. Elibereaza trimiteri

Medicul de familie elibereaza trimiteri pacientilor sai pentru ca acestia sa poata face analize gratuite de sange, radiografii sau electrocardiograma.

4. Elibereaza scutiri medicale

Daca ai nevoie de scutire medicala pentru scoala sau serviciu, trebuie sa mergi tot la medicul de familie pentru a le obtine. Acesta iti va elibera scutirea de care ai nevoie, in functie de problemele de sanatate pe care le ai.

5. Deplasarea la domiciliu

Medicul de familie este obligat sa mearga acasa la pacient daca acesta nu se poate deplasa sau daca este vorba despre un bebelus de pana la un an.

Persoanele asigurate care prezinta probleme de sanatate care nu pot fi tratate de medicul de familie, sunt indrumate catre cabinete de specialitate. De asemenea, medicul de familie elibereaza adeverinte pentru a te putea inscrie la diferite examene si concursuri. Tot acesta elibereaza certificatele prenuptiale, de deces, dar si adeverintele pentru permisul de portarma.

Medicul de familie este platit de Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate. 80 de procente din veniturile lui depind de un punctaj calculat anual de CNAS, in functie de numarul pacientilor, dar si de varsta si starea de sanatate a acestora. Echipamentele tehnice necesare intr-un cabinet sunt decontate in mare parte tot de catre CNAS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Translate »