Din ce in ce mai multe persoane isi doresc un bronz cat mai aramiu, insa zilele de canicula ale lunilor iulie si august si Soarele puternic nu fac atat de mult bine sanatatii. Cel mai indicat este sa te protejezi impotriva radiatiilor si sa previi diversele afectiuni ce pot aparea in urma expunerii prelungite la Soare, cea mai grava fiind cancerul de piele.
Iata cateva dintre consecintele la care sunteti predispusi daca va expuneti prea mult la Soare fara protectie sau la temperaturi foarte ridicate:
1. Cancerul de piele
Acesta este cea mai comuna forma de cancer. Daca nu este tratat, cancerul de piele poate fi mortal. Daca este tratat din timp, de cele mai multe ori cancerul de piele poate fi vindecat. Mai mult decat atat, puteti să luaţi masuri de protectie pentru a preveni cancerul prin evitarea expunerii la Soare in intervalul 11.00-17.00 cand radiatiile sunt foarte puternice. De asemenea, folosirea unei creme cu protectie este necesara, precum si purtarea unei palarii si ochelari.
2. Lesinul
Acesta poate sa apara la persoanele care nu se hidrateaza corespunzator, la cei care au probleme cu inima sau la persoanele varstnice.
Ca si masuri de prim ajutor se recomanda scoaterea persoanei aflate in stare de lesin din mediul cald si aplicarea unor comprese reci pe frunte. De asemenea, este indicata si asezarea persoanei intr-o pozitie in care capul sa fie mai jos decat restul corpului.
3. Insolatia
De obicei insolatia apare dupa expunerea prelungita la Soare si se manifesta prin cefalee, ameteli, greturi si varsaturi, stare de oboseala excesiva.
In cazul in care persoana sufera de insolatie, primul ajutor consta in transportarea acestuia la umbra sau intr-un loc ventilat si racoros, cu capul ridicat si aplicarea compreselor reci sau gheata pe toata calota. Daca starea bolnavului nu se imbunatateste nici dupa administrarea unor analgezice si vitamine, atunci necesita vizita la medic.
4. Arsurile solare
Arsurile solare apar dupa expunerea prelungita la Soare fara protectie impotriva radiatiilor UV si se manifesta prin inrosirea pielii, sensibilitate in zona afectata si dureri locale. In cazurile mai grave, pot sa apara si basici.
In cazul arsurilor solare trebuie sa evitati expunerea la Soare si sa aplicati iaurt sau creme hidratante, cu efect calmant. Pentru durere este indicata administrarea de analgezice.
In concluzie, daca va place sa stati la soare trebuie sa vorbiti mai intati cu medicul de familie sau sa mergeti la o clinica medicala pentru a face analizele necesare pentru vedea daca sunteti compatibili cu soarele sau nu.