Bicicleta poate fi considerata cea mai buna metoda de a-ti pune copilul sa faca miscare pentru a se dezvolta armonios. Incepand de la tricicleta si pana la biciclete de copii mai mari, toate vor avea un rol important in dezvoltarea fizica a copilului.
Iata cativa dintre muschii antrenati atunci cand copilul merge pe bicicleta:
Muschii fesieri – acestia sunt impartiti in trei parti: gluteus minimus (partea superioara), gluteus medius (partea mediana) si gluteus maximus (partea inferioara). Cercetarile arata ca muschii fesieri nu se prea activeaza in alte miscari mai simple.
Muschiul Cvadriceps – este format din patru parti: dreptul femural, vastul lateral, vastul medial si vastul intermediar. Toate cele patru parti se folosesc atunci cand efectuati extensia genunchiului si piciorul se muta in jos pentru a putea pedala.
Muschii hamstring – sunt o grupare de trei muschi: biceps femural, semimembranos si semitendinos. Ori de cate ori genunchii merg de la o linie dreapta la pozitia curbata, sunt activati acesti muschi. Aceasta proces se numeste flexarea genunchiului si are loc in timpul deplasarii in sus a picioarelor in timp ce copilul pedaleaza.
Muschii de baza – drept abdominal, oblic extern intern si extern si muschiul erector spinal (extensorul coloanei vertebrale). De fiecare data cand te urci pe bicicleta si incepi pedalarea, acesti muschi se contracta pentru a putea mentine corpul in echilibru. Atentie insa, atunci cand se copilul merge pe o tricicleta sau pe o bicicleta de copii cu roti ajutatoare acesti muschi vor lucra foarte putin.
Muschii membrelor inferioare – muschiul gastrocnemian este pe partea de sus a gambei si cel solear este pe partea de jos. De fiecare data cand piciorul ajunge in flexie plantara, iar degetele de la picioare sunt indreptate in jos, sunt lucrati muschii gambei.
Tibialul anterior – este un muschi situat pe fata laterala a tibiei care permite ridicarea labei piciorului, este activat atunci cand degetele de la picioare sunt indreptate in sus in timpul pedalarii.