Ai primit o Mostenire? Vezi cum procedezi pentru a o revendica

MostenireConform legislatiei valabile in Romania, in cazul unui deces, bunurile decedatului se transmit catre mostenitori (rude sau mostenitori testamentari) prin intermediul unei proceduri succesorale. In functie de cat de complicata este situatia, mostenitorii se pot intelege la notariat sau la Judecatorie.

Procedura succesorala in care mostenitorii nu-si contesta drepturile se va derula in biroul notarului public. Aceasta se va termina prin emiterea unui certificat de mostenitor legal. Daca notarul public observa ca este cazul sa trimita cauza spre solutionare la instanta de jucatata, o poate face fara mari eforturi. Astfel, daca alegeti sa mergeti la notar va trebui sa va intelegeti dinainte.

Atentie insa, noii proprietari isi vor putea dovedi dreptul de proprietate asupra bunurilor prin intermediul certificatului de mostenitor emis de notarul public, dar si cu ajutorul actelor de proprietate ale persoanei decedate.

Procedura mentionata anterilor este valabila numai pentru cetatenii romani care au avut ultimul domiciliu stabil in Romania. Pentru a incepe procedura de mostenire, contacteaza notariatul public din orasul in care persoana decedata a avut ultimul domiciliu.

Acte obligatorii:

  • Certificatul de deces
  • Testamentul (daca este cazul)
  • Certificatele de Stare Civila (pentru a demonstra legatura de rudenie cu persoana decedata)
  • pentru bunurile imobile: Actul de proprietate in original; Certificatul de atestare fiscala; Extrasul de carte funciara pentru informare (se obtine de catre notar)
  • pentru locul de veci: Actul de concesiune (pentru cimintire de stat) sau Contractul de inchiriere (pentru cimitirele private) + Adeverinta-tip (de la Administratia Cimitirului)
  • pentru bunurile mobile: diferite acte de proprietate, facturi, extrase de cont, certificate de actionar, brevete de inventie etc.
  • Depozitia de martor (se va da in fata notarului public)
  • Cartile de identitate ale mostenitorilor si martorilor (in original)

Un alt lucru interesant pe care trebui sa-l stiti este faptul ca se pot utiliza doua forme ale testamentului: autentic si olograf. Cel autentic este cel eliberat de notarul public, iar cel olograf este cel datat si semnat de mana persoanei decedate (pentru acesta se va parcurge o alta procedura).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Translate »