Afla cum este afectat cainele tau de lipsa anumitor vitamine

Caine la veterinarVitaminele sunt substante organice complexe si indispensabile vietii care se gasesc in natura sau se prepara sintetic. Exista doua categorii principale de vitamine, in functie de solubilitatea acestora: vitaminele hidrosolubile si vitaminele liposolubile.

Vitaminele liposolubile sunt vitaminele A (retinol), D (calciferol), E (tocoferol) si K (vitamina antihemoragica), iar cele hidrosolubile sunt vitamina B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B6 (piridoxina), B12 (cobalamina), acidul pantotenic, vitamina B9 (acidul folic), colina, biotina (vit. B7), niacina (vitamina PP), inozitolul si vitamina C.

Lipsa vitaminei A are urmatoarele manifestari: cainii tineri se dezvolta nearmonios, oasele se deformeaza si pot comprima tesuturile invecinate, determinand aparitia tulburarilor nervoase, epiteliile se hipercheratinizeaza, se exfoliaza si ulcereaza.

Vitamina D stimuleaza procesele de crestere, in special al oaselor lungi, stimuleaza mineralizarea tesutului osos, formarea dintilor, a dentinei si a smaltului dintilor, regleaza metabolismul fosfocalcic. Astfel, lipsa vitaminei D se va observa destul de usor la orice caine.

Vitamina E favorizeaza absorbtia carotenoizilor si protejeaza rezervele hepatice de vitamina A, participa la respiratia celulara, stimuleaza sinteza proteinelor contractile si a mioglobinei. Un caine fara vitamina E in corp nu va fi foarte energic, insa nu va puteti da seama doar dupa acest aspect. De aceea, se recomanda apelarea la servicii veterinare de specialitate.

Un complex de vitamine A+E este foarte necesar la caini in sustinerea din punct de vedere fiziologic a perioadei de monta.

In cazul lipsei de vitamina K (cauzata de prezenta antivitaminelor K in hrana, afectiuni hepatice si biliare) apar hemoragii din cauza lipsei sau intarzierii coagularii.

Carenta de vitamina B1 cauzeaza aparitia de polinevrite generalizate, polimiozite, nevralgii, mialgii (dureri musculare), tulburari digestive, cardiace, insotite de hipotermie. La caini, hipovitaminoza B1 (boala Chastek) apare in urma hranirii cu peste crud (acesta contine o tiaminaza).

In cazul carentei de vitamina B2 dezvoltarea este incetinita, apar afectiuni ale pielii, opacifierea corneei si a cristalinului.

In cazul carentei de vitamina B6, cresterea este intarziata intarziata, apare anemia hipocroma microcitara, tulburari nervoase, astenie musculara si vomismente.

Carenta in B12 determina anemii si scaderea vitezei de crestere.

Vitamina B este esentiala pentru tonusul muscular si vitalitatea cainilor care sufera din cauza modificarilor de presiune atmosferica care apar la trecerea de la iarna la primavara.

Carenta in vitamina C determina aparitia scorbutului, caracterizat la tineret prin anomalii in dezvoltarea dintilor, oaselor, predispozitie la sangerari spontane, iar la adulti se manifesta prin astenie, hemoragii mici la nivelul pielii, gingiilor, mucoasei digestive, hemoragii urmate de necroze, scade rezistenta organismului, anemie.

Dozele si momentul in care trebuie administrate vitaminele sunt indicate de catre medicul de la un cabinet veterinar specializat in caini. Evitati sa aplicati un tratament dupa ureche!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Translate »