Calculatorul sau laptopul poate ajuta la dezvoltarea unor abilitati importante la copii, ce tin de gandire, creativitate si inteligenta numerica sau verbala. Insa, decizia de a-i permite copilului accesul la calculator trebuie luata cu foarte multa intelepciune.
Probabil ai auzit multi parinti laundandu-se ca au un copil care se pricepe foarte bine la calculator si ca nu-l mai pot dezlipi ore intregi de acesta. Da, e bine ca un copil sa lucreze la calculator, dar totul cu masura si sub strictul control al parintilor.
Informatia teoretica nu este suficienta pentru a invata, iar copilul are nevoie de situatii in care sa aplice cunostintele pe care le-a invatat. De aceea, cele mai multe jocuri de tip educational contin o serie larga de exercitii prin care copilul isi fixeaza cunostintele.
Un copil care tocmai a inceput scoala are nevoie obligatoriu de un dispozitiv care sa ii permita sa-si dezvolte cunostiintele si sa invete lucruri noi. Parintii trebuie sa stie ca pentru scolari nu este nevoie sa cumperi un laptop performant, ci mai bine alegi un calculator cu performante medii. Motivul? Copilul nu va sti sa umble pe el si cu siguranta il va strica in primele luni.
In cazul liceenilor, o data cu varsta cresc si pretentiile. Astfel, acestora le puteti cumpara un laptop care sa le permita sa socializeze si sa-si redacteze cu usurinta temele pe care le are de facut pentru diverse materii.
Sfaturi importante:
La varste mici, pozitia corecta a copilului este foarte importanta, deoarece il poate scuti de probleme majore ale coloanei vertebrale mai tarziu. Cumpara un scaun de birou ergonomic special pentru copii.
Nu face economie cand alegi monitorul pentru ca modelele mai scumpe ofera mai multa protectie pentru ochii copilului tau. Daca poarta ochelari, nu uita sa ceri sfatul oftalmologului.
Daca cel mic a avut vreodata convulsii sau sufera de epilepsie, stimularea luminoasa excesiva nu este indicata. Cere sfatul unui medicul specialist inainte de a-l lasa sa stea la calculator.