Cum sa-ti aperi gradina de daunatori

erbicideGradinaritul poate deveni foarte problematic atunci cand daunatorii isi fac aparitia si ataca roadele care sunt foarte aproape de a fi culese. Pentru a preveni acest atac trebuie sa folosim cateva produse care sa nu le lase nici macar o sansa daunatorilor.

Foloseste fungicide

Fungicidele sunt substante care se utilizeaza pentru combaterea ciupercilor daunatoare plantelor. Printre bolile si ciupercile combatute de fungicide se numara: mana, patarea cafenie, patarea rosie, monilioza si rapanul. Cateva dintre plantele tratate sunt: rosiile, merele, prunii, ceapa, castravetii si vita de vie.

Cum actioneaza fungicidele?

Fungicidele actioneaza prin blocarea proceselor de respiratie si diviziune celulara ale agentilor patogeni. In functie de conditiile climatice, acestea au o remanenta de 7- 20 zile pe planta. In plus, acestea favorizeaza cicatrizarea ranilor provocate de unii agenti externi.

Atentie! Timpul de pauza de la ultima aplicare si pana la recoltare este de 14 zile la ceapa, castraveti, mar, prun si de 21 zile la tomate si la vita de vie.

Foloseste erbicide

Erbicidele sunt substante chimice cu actiune toxica selectiva (valabil doar la unele specii) sau generala (pentru toate speciile), folosite pentru a distruge buruienile din culturile agricole de pe diferite terenuri.

Daca vrei sa folosesti erbicide si ai mai aplicat si o alta substanta (de exemplu un fungicid) pe plantele din gradina, trebuie sa te asiguri ca acestea sunt compatibile. De ce trebuie sa faci acest lucru? Pentru a fi sigur ca planta respectiva nu va avea de suferit.

Cum actioneaza erbicidele?

Efectul fitotoxic al erbicidelor se poate manifesta imediat ce au venit in contact cu diferite parti ale plantei, sau dupa ce patrund in planta. Erbicidele de contact actionează asupra celulelor si tesuturilor vii cu care vin in contact. Erbicidele sistematice patrund in planta si se deplaseaza cu seva elaborata prin vasele liberiene.

La suprafata solului sau in sol, erbicidele sunt expuse degradarii prin: volatilizare, levigare cu apa ce se infiltreaza, absorbtie la suprafata coloizilor, descompunere chimica si biologica, dar si prin metabolizare de catre plante.

Sa aveti o recolta bogata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Translate »