Cum sa te protejezi eficient de o sarcina nedorita

Sarcina neprevazutaUneori, planurile tale pot fi date peste cap de aparitia unei sarcini care te poate pune in fata unei decizii extrem de dificile. De aceea este foarte important sa stii intotdeauna care sunt variantele tale in ceea ce priveste contraceptia moderna si eficienta, precum si solutiile de urgenta la care poti apela ca sa eviti situatia de mai sus. Printre cele mai sigure metode:

1. Anticonceptionale

Acestea reprezinta una dintre cele mai sigure metode de contraceptie, avand o eficienta de 99,7%, daca le folosesti corect, conform indicatiilor medicului sau celor din prospect. In plus, trebuie sa stii ca acestea nu afecteaza fertilitatea sau capacitatea femeii de a ramane insarcinata in viitor. Ca sa alegi tipul de anticonceptionale potrivit, fa o vizita la specialist – medicul ginecolog, medicul endocrinolog sau specialistul in planificare familiala sunt cei care te ajuta sa gasesti cea mai buna optiune pentru tine.
Despre anticonceptionale mai trebuie spus faptul ca, dincolo de protectia in fata unei sarcini nedorite, acestea au si o serie de beneficii noncontraceptive, inclusiv ameliorarea simptomelor care apar inaintea si pe durata menstruatiei sau prevenirea aparitiei cancerului ovarian sau de endometru.

2. Pilula de a doua zi

Aceasta metoda contraceptiva este una de urgenta, fiind o alternativa eficienta si sigura pe care o au femeile la dispozitie pentru evitarea unei sarcini nedorite, in urma unui contact sexual neprotejat. Pilula de a doua zi are o eficienta de 99% daca este administrata in primele 24 de ore de la contactul sexual neprotejat, urmand ca eficienta sa scada treptat in urmatoarele 72 de ore, perioada maxima in care poate avea efect.

Daca te intrebi unde poti gasi pilula de a doua zi, aceasta este disponibila in farmacii, acolo unde este eliberata fara prescriptie medicala tuturor persoanelor cu varsta mai mare de 16 ani. De asemenea, nici aceasta metoda contraceptiva nu afecteaza capacitatea femeii de a ramane insarcinata in viitor.
In ceea ce priveste administrarea corecta, pilula de a doua zi poate fi folosita ori de cate ori apare o situatie in urma careia riscul de sarcina este ridicat, nicidecum folosirea acesteia numai o data pe an sau de doua ori. Situatiile in care este bine sa te gandesti la pilula de a doua zi: un contact sexual neprotejat, cazurile in care nu sunteti siguri ca partenerul s-a retras la timp, sau momentele in care prezervativul aluneca sau se rupe in timpul actului sexual.

Translate »